Blogs by Barbara

Vul je pensioengat met een lijfrente

Er is goed nieuws voor iedereen die zijn of haar pensioen serieus neemt. Met de nieuwe Wet Toekomst Pensioen is er namelijk een aantal veranderingen doorgevoerd waardoor je extra pensioen kunt opbouwen via een lijfrente. Een lijfrente is dé manier om persoonlijk vermogen op te bouwen voor je pensioen.

Een belangrijke verandering is de verhoging van de jaarlijkse jaarruimte.

De jaarruimte is een manier om extra geld in te leggen voor je pensioen en om belastingvoordelen te krijgen. Het werkt als volgt: stel dat je graag meer wilt sparen voor je oude dag dan dat je al via je werk en/of de overheid doet, dan is de jaarruimte het bedrag dat je elk jaar extra mag inleggen. Dit mag op een rekening die vrijgesteld is van belasting. Dit bedrag wordt berekend op basis van een formule die afhankelijk is van je inkomen en pensioenopbouw.


Wat kan de jaarruimte voor jou betekenen?

Veel mensen bouwen pensioen op via een werkgever, dat heet het werkgeverspensioen. Dit betekent alleen niet altijd dat je een volledig pensioen opbouwt. Het kan zijn dat er maar een deel wordt opgebouwd, dan ben je zelf verantwoordelijk voor het opbouwen van het resterende deel. En laat dit nou een slimme manier van sparen zijn. De exacte berekeningen kunnen variëren, daarom het is belangrijk om de fiscale regels en richtlijnen te raadplegen, maar hier stellen we een eenvoudig voorbeeld om de impact van de jaarruimte te laten zien.

Het voordeel van de jaarruimte

Stel je voor dat iemand een belastbaar inkomen heeft van €40.000. De inleg die je in je jaarruimte mag doen is door de Wet Toekomst Pensioenen verhoogd van 13,3% naar 30%. Voor de ingang van deze nieuwe regel was de berekening als volgt:

Oude regeling vóór 2023

Jaarruimte = 13,3% van inkomen / Jaarruimte = 0,133 * €40.000 = €5.320

Nieuwe regeling 2023

Jaarruimte = 30% van inkomen / Jaarruimte = 0,30 * €40.000 = €12.000

Het is niet een heel lastige som om direct te zien dat het verschil aanzienlijk meer is dan voorheen. In deze situatie mag je dus €6.680 meer inleggen in de jaarruimte. Deze extra inleg in je jaarruimte biedt een aantal voordelen:

Belastingvoordeel: Je betaalt minder inkomstenbelasting, omdat je meer kunt aftrekken. Je trekt de jaarruimte af van je belastbaar inkomen in box 1. Daarom kun je minder inkomstenbelasting afdragen én ben je over dit opgebouwde bedrag geen vermogensbelasting verschuldigd.

Pensioenopbouw: Het zorgt ervoor dat je meer geld kunt opbouwen voor je pensioen. Dit is nuttig als je denkt dat het pensioen via je werk niet genoeg zal zijn om een leuk leven van te leiden ná je pensioen. De kans op een goed pensioen stijgt dus omdat je meer in mag leggen. De €6.680 uit het voorbeeld kan na 20 jaar wel groeien naar bijna €20.000 bij een rendement van 5,5%.

Geen belasting over de groei in de lijfrente: Het geld dat je in je pensioenrekening stort, kan groeien zonder dat je er belasting over betaalt. Dat betekent dat je pensioenpotje sneller groeit. Je betaalt mogelijk minder belasting in box 3 (vermogensbelasting), omdat de lijfrente niet meegenomen wordt in de berekening van de vermogensbelasting.

Het kan dus een slimme keuze zijn om een nieuwe lijfrente rekening te openen of juist extra te storten dit jaar. Bovenstaande som is een vereenvoudigd voorbeeld en de exacte bedragen variëren op basis van je individuele situatie.

Ik zoek graag voor je uit welk bedrag jij mag inleggen in je lijfrente op basis van je persoonlijke omstandigheden en de meest recente belastingregels.


De nieuwe hypotheekregels van 2024

In 2024 zet de hypotheekwereld in Nederland vol in op verduurzaming. Dankzij nieuwe regels kun je als huizenkoper een hogere hypotheek krijgen als je voor een energiezuinige woning gaat. Duurzaamheid wordt steeds belangrijker, zowel in de kopers als in de verkopersmarkt.

Super interessant dus om nu eens goed te kijken wat dit betekent voor jouw hypotheekkansen maar ook in een breder kader van financiële planning. Wat betekent investeren nu voor je financiële positie van later?

Lees verder

De nieuwe pensioenwet. Hoe nu verder?

Een nieuw pensioenstelsel komt eraan. Dat klinkt als taaie koek, niet? De afgelopen tijd is deze nieuwe wet, de Wet Toekomst Pensioenen, een veelbesproken onderwerp. Met deze nieuwe wet gaan er zaken veranderen rondom onze pensioenen. Geen zorgen, ik zorg ervoor dat je begrijpt wat er precies gaat veranderen en waarom het belangrijk is om dat te weten.

Lees verder

Alles wat je weten wil over beleggen

Steeds meer mensen zijn zich bewust dat beleggen echt noodzakelijk is. Naast de hoge inflatie, lage rente en de terugtrekkende overheid moet jij zelf meer regelen. Daarom openen steeds meer mensen een beleggingsrekening bij mij als adviseur. Omdat ik het belangrijk vind dat mijn klanten snappen waar ze aan beginnen, leg ik hieronder een aantal belangrijke begrippen uit die terugkomen als je gaat beleggen.

Lees verder

3 manieren om als vrouw je pensioen te verbeteren

Waar een man €100,- verdient, ontvangt een vrouw €60,-. Oneerlijk? In een onderzoek van het CBS las ik dat vrouwen in Nederland veel minder pensioen krijgen dan mannen. Het verschil is gemiddeld 40% en dat triggerde mij om dit blog te schrijven.

Lees verder

Als familie zorgen voor financiële rust

Een goed pensioen, een eigen huis en financiële ruimte om eigen keuzes te maken. Jarenlang was dit mogelijk. We hadden het goed voor elkaar in Nederland. We hadden genoeg mensen die belasting betaalden zodat we voldoende geld binnenkregen voor onze mooie verzorgingsstaat. Dit betekende dat we schuldenvrij konden studeren, onze oude dag geregeld werd en dat de verzorgingshuizen van hoge kwaliteit waren.

Lees verder

Alles wat je aandacht geeft groeit!

Het blijft voor veel mensen een abstract begrip: pensioen. Vaak hoor ik dat mensen het associëren met oude, slecht ter been zijnde mensen die alleen nog maar achter de geraniums kunnen zitten. Niets is minder waar. Gemiddeld genomen heeft de Nederlander vanaf de pensioendatum nog heel wat jaren in goede gezondheid voor zich.

Lees verder

De beurzen dalen. Wat moet je doen?

Als je belegginsdoel nog haalbaar is, dan weet je dat je niets moet doen tijdens een beursdaling. Dit soort periodes horen erbij. Beleggen doe je voor de lange termijn en als je beleggingsportefeuille daalt, maakt dat vaak niets uit. Geld dat je op korte termijn nodig hebt, staat rustig op je spaarrekening.

Lees verder

Beleggen in oorlogstijd

Het is je vast niet ontgaan dat Rusland Oekraïne is binnengevallen. De Russische president Poetin heeft inmiddels de afvallige gebieden in Oekraïne erkend en stuurt nu aan op demilitarisatie van het land. Het Westen heeft al gereageerd met sancties en er zullen nog zwaardere maatregelen volgen. Deze feiten zorgen voor onrust en dit zien we direct terug op de beurs.

Lees verder

Waarom een vermogensbeheerder in dienst nemen?

Mijn rol als uw onafhankelijk financieel planner is samen met u de beste financiële beslissingen nemen. Per persoon zijn deze beslissingen anders. En dat is logisch, want uw leven is anders dan die van uw buren, vrienden of familie.

Lees verder

Uw brein weerhoudt een goed pensioen

Waar denkt u aan bij het woord ‘pensioen’? Misschien schieten de plaatjes van tropische stranden, fietstochten of lekker uitslapen door uw hoofd, maar de kans is groter dat u denkt aan ziekte, verlies of andere treurige zaken. Het blijkt namelijk dat veel mensen pensioen koppelen aan negatieve zaken. Logisch dus dat u niet met veel plezier begint aan het opbouwen van vermogen voor later.

Lees verder

Waarom vrouwen betere beleggers zijn

Misschien kent u het spel ‘deal or no deal’. Hierin krijgt een kandidaat de mogelijkheid koffertjes met geld te openen. De ‘bank’ biedt telkens een bedrag voor de resterende koffers en stelt de vraag: ‘deal or no deal?’.

Lees verder

Deze beleggingsblunders maakten anderen

U heeft vast een (financieel) doel in uw leven. Misschien wilt u eerder stoppen met werken of u wilt  uw kinderen helpen met de eerste aankoop van hun huis. Waarschijnlijk zet u daar geld voor opzij. Maar, met sparen alleen haalt u uw doel waarschijnlijk niet. Hoe dat kan?

Lees verder

Dubbel beloond worden voor uw goede voornemens?

Het jaar is weer begonnen. De tijd van goede voornemens. We gaan stoppen met roken, minder drinken en letten op onze beweging.

Lees verder

Zó regelt u een financieel betere “oude dag”

Iedereen moet steeds meer voor zichzelf zorgen want de overheid trekt zich als verzorgingsstaat steeds verder terug. Dus, wordt nu van u verwacht uw zaken zelf te regelen. Bijvoorbeeld de studieschuld, eerste woning van de kinderen én uw eigen pensioen. Bij dat laatste helpt de overheid toch nog een handje.

Lees verder

Financiële gezondheid van je werknemers

Zorg over je financiën levert stress op, meer stress leidt tot uitval en ziekteverzuim. De werkgever heeft er dus baat bij om financiële onzekerheid weg te nemen bij de werknemer. PUUR Advies helpt de werkgever hier graag bij.

Lees verder

Studerend kind.... kan ik dat wel betalen?

Uw kind gaat studeren. Voor sommigen ligt de studie te ver om elke dag heen en weer te reizen, dus moet een kamer worden gezocht.

Lees verder

De gouden tip om succesvoller te beleggen

Hoe zorgen we samen dat u het rendement haalt dat u nodig heeft? Wat is een gouden tip om te zorgen dat u minder last heeft van beursdalingen?

Lees verder

Korte termijn crisis, lange termijn kansen

In het voorjaar van 2020 staat de wereld stil.

Lees verder