Blogs by Barbara

3 manieren om als vrouw je pensioen te verbeteren

Waar een man €100,- verdient, ontvangt een vrouw €60,-. Oneerlijk? In een onderzoek van het CBS las ik dat vrouwen in Nederland veel minder pensioen krijgen dan mannen. Het verschil is gemiddeld 40% en dat triggerde mij om dit blog te schrijven.

Ik wil graag een steentje bijdragen aan het verkleinen van dit verschil. Hoe gelijker de inkomsten van man en vrouw worden, hoe beter dit is voor de gelijkwaardigheid én de financiële ontwikkeling van vrouwen.

Hoe kunnen we het verschil kleiner maken?
De reden dat het pensioen lager is, komt door oude regels en gebruiken. Tot 1958 mocht een getrouwde vrouw namelijk niet werken. Het gevolg van niet werken is dat je alleen AOW opbouwt, maar geen pensioen. Toen deze regel kwam te vervallen gingen vrouwen meer werken, maar dan vooral in deeltijd. Vandaag de dag is dit over het algemeen nog steeds zo. Gemiddeld werkt een man 35 uur per week en daar tegenover staat dat een vrouw 26 uur per week werkt. Dat is per week 9 uur minder inkomen en dus een lager pensioen.

Een andere verklaring is dat vrouwen vaker werken in sectoren met lagere inkomens. Hierdoor is de ruimte om pensioen op te bouwen ook lager. En nu is ook nog eens vastgesteld dat vrouwen gemiddeld langer leven dan mannen. Dat betekent dat de pensioenuitbetaling over een langere periode uitgesmeerd moet worden, wat zorgt voor een lager bedrag per maand. Kortom: het is verklaarbaar waarom het pensioen lager is. Is het dan helemaal een verloren zaak? Gelukkig niet! Er is een aantal mogelijkheden om dit verschil kleiner te maken.

Gebruik de Belastingdienst

Als werknemer heb je de mogelijkheid pensioen op te bouwen. Dit gebeurt dan via je werkgever die een bedrag per maand voor je mag inleggen in een pensioenregeling. Vaak wordt niet het maximale bedrag opzij gezet en daarom mag je zelf extra geld inleggen. Dit extra inleggen doe je in een beleggingslijfrente. Een beetje een stoffige term, maar het is een mooie optie. Het voordeel van een beleggingslijfrente is namelijk dat de Belastingdienst meebetaalt. De Nederlandse overheid stimuleert het opbouwen van aanvullend pensioen met belastingvoordelen. Het bedrag dat je inlegt in een beleggingslijfrente mag je aftrekken van het belastbaar inkomen. Dat betekent dat je minder inkomstenbelasting betaalt. Daarbij is het bedrag op een beleggingslijfrente vrijgesteld van vermogensrendementsheffing. Klinkt ingewikkeld, maar het komt erop neer dat je daardoor minder belasting betaalt. Daar staat dan wel tegenover dat je het geld niet mag opnemen. Het geld staat ‘vast’ tot je met pensioen gaat. Neem vooral contact met mij op om te bepalen wat financieel bij jou past.  

Zorg voor eigen onafhankelijkheid

De beleggingslijfrente is dus een goede mogelijkheid, maar ook een ‘gewone’ beleggingsrekening zonder fiscale voordelen is interessant. Je bouwt dan zelf vermogen op en uit deze rekening mag je wél geld opnemen. Deze soort beleggingsrekening geeft je mogelijkheden om zelf te bepalen hoeveel geld je inlegt en wanneer je het gebruikt. Dit kan dus mooi dienen als extra aanvulling op je pensioen.

Meer werkuren maken

De volgende som is gemakkelijk: meer werkuren = meer salaris = meer pensioen. We kennen in 2022 een groot tekort aan arbeidskrachten, dus is de mogelijkheid om meer te werken is vaak aanwezig. Dit kan wellicht bij je huidige werkgever of in je eigen bedrijf. Een paar uur meer werken kan al een stijging van 10% tot 20% van je inkomen en pensioen betekenen. Veel vrouwen gaan parttime werken als de kinderen geboren worden, maar als deze groter en zelfstandiger worden geeft dat misschien ruimte om meer te verdienen.

Ondanks dat Nederland het relatief (met nadruk op relatief) goed doet op het gebied van gelijkheid en participatie van vrouwen, er is nog genoeg te groeien en te ontwikkelen. Daar help ik graag bij door inzicht en advies te geven. Wacht niet langer en maak snel een afspraak via barbara@puuradvies.nl of 06-222 32 067 om meer te horen over jouw persoonlijke mogelijkheden.

Vul je pensioengat met een lijfrente

Er is goed nieuws voor iedereen die zijn of haar pensioen serieus neemt. Met de nieuwe Wet Toekomst Pensioen is er namelijk een aantal veranderingen doorgevoerd waardoor je extra pensioen kunt opbouwen via een lijfrente. Een lijfrente is dé manier om persoonlijk vermogen op te bouwen voor je pensioen.

Lees verder

De nieuwe hypotheekregels van 2024

In 2024 zet de hypotheekwereld in Nederland vol in op verduurzaming. Dankzij nieuwe regels kun je als huizenkoper een hogere hypotheek krijgen als je voor een energiezuinige woning gaat. Duurzaamheid wordt steeds belangrijker, zowel in de kopers als in de verkopersmarkt.

Super interessant dus om nu eens goed te kijken wat dit betekent voor jouw hypotheekkansen maar ook in een breder kader van financiële planning. Wat betekent investeren nu voor je financiële positie van later?

Lees verder

De nieuwe pensioenwet. Hoe nu verder?

Een nieuw pensioenstelsel komt eraan. Dat klinkt als taaie koek, niet? De afgelopen tijd is deze nieuwe wet, de Wet Toekomst Pensioenen, een veelbesproken onderwerp. Met deze nieuwe wet gaan er zaken veranderen rondom onze pensioenen. Geen zorgen, ik zorg ervoor dat je begrijpt wat er precies gaat veranderen en waarom het belangrijk is om dat te weten.

Lees verder

Alles wat je weten wil over beleggen

Steeds meer mensen zijn zich bewust dat beleggen echt noodzakelijk is. Naast de hoge inflatie, lage rente en de terugtrekkende overheid moet jij zelf meer regelen. Daarom openen steeds meer mensen een beleggingsrekening bij mij als adviseur. Omdat ik het belangrijk vind dat mijn klanten snappen waar ze aan beginnen, leg ik hieronder een aantal belangrijke begrippen uit die terugkomen als je gaat beleggen.

Lees verder

Als familie zorgen voor financiële rust

Een goed pensioen, een eigen huis en financiële ruimte om eigen keuzes te maken. Jarenlang was dit mogelijk. We hadden het goed voor elkaar in Nederland. We hadden genoeg mensen die belasting betaalden zodat we voldoende geld binnenkregen voor onze mooie verzorgingsstaat. Dit betekende dat we schuldenvrij konden studeren, onze oude dag geregeld werd en dat de verzorgingshuizen van hoge kwaliteit waren.

Lees verder

Alles wat je aandacht geeft groeit!

Het blijft voor veel mensen een abstract begrip: pensioen. Vaak hoor ik dat mensen het associëren met oude, slecht ter been zijnde mensen die alleen nog maar achter de geraniums kunnen zitten. Niets is minder waar. Gemiddeld genomen heeft de Nederlander vanaf de pensioendatum nog heel wat jaren in goede gezondheid voor zich.

Lees verder

De beurzen dalen. Wat moet je doen?

Als je belegginsdoel nog haalbaar is, dan weet je dat je niets moet doen tijdens een beursdaling. Dit soort periodes horen erbij. Beleggen doe je voor de lange termijn en als je beleggingsportefeuille daalt, maakt dat vaak niets uit. Geld dat je op korte termijn nodig hebt, staat rustig op je spaarrekening.

Lees verder

Beleggen in oorlogstijd

Het is je vast niet ontgaan dat Rusland Oekraïne is binnengevallen. De Russische president Poetin heeft inmiddels de afvallige gebieden in Oekraïne erkend en stuurt nu aan op demilitarisatie van het land. Het Westen heeft al gereageerd met sancties en er zullen nog zwaardere maatregelen volgen. Deze feiten zorgen voor onrust en dit zien we direct terug op de beurs.

Lees verder

Waarom een vermogensbeheerder in dienst nemen?

Mijn rol als uw onafhankelijk financieel planner is samen met u de beste financiële beslissingen nemen. Per persoon zijn deze beslissingen anders. En dat is logisch, want uw leven is anders dan die van uw buren, vrienden of familie.

Lees verder

Uw brein weerhoudt een goed pensioen

Waar denkt u aan bij het woord ‘pensioen’? Misschien schieten de plaatjes van tropische stranden, fietstochten of lekker uitslapen door uw hoofd, maar de kans is groter dat u denkt aan ziekte, verlies of andere treurige zaken. Het blijkt namelijk dat veel mensen pensioen koppelen aan negatieve zaken. Logisch dus dat u niet met veel plezier begint aan het opbouwen van vermogen voor later.

Lees verder

Waarom vrouwen betere beleggers zijn

Misschien kent u het spel ‘deal or no deal’. Hierin krijgt een kandidaat de mogelijkheid koffertjes met geld te openen. De ‘bank’ biedt telkens een bedrag voor de resterende koffers en stelt de vraag: ‘deal or no deal?’.

Lees verder

Deze beleggingsblunders maakten anderen

U heeft vast een (financieel) doel in uw leven. Misschien wilt u eerder stoppen met werken of u wilt  uw kinderen helpen met de eerste aankoop van hun huis. Waarschijnlijk zet u daar geld voor opzij. Maar, met sparen alleen haalt u uw doel waarschijnlijk niet. Hoe dat kan?

Lees verder

Dubbel beloond worden voor uw goede voornemens?

Het jaar is weer begonnen. De tijd van goede voornemens. We gaan stoppen met roken, minder drinken en letten op onze beweging.

Lees verder

Zó regelt u een financieel betere “oude dag”

Iedereen moet steeds meer voor zichzelf zorgen want de overheid trekt zich als verzorgingsstaat steeds verder terug. Dus, wordt nu van u verwacht uw zaken zelf te regelen. Bijvoorbeeld de studieschuld, eerste woning van de kinderen én uw eigen pensioen. Bij dat laatste helpt de overheid toch nog een handje.

Lees verder

Financiële gezondheid van je werknemers

Zorg over je financiën levert stress op, meer stress leidt tot uitval en ziekteverzuim. De werkgever heeft er dus baat bij om financiële onzekerheid weg te nemen bij de werknemer. PUUR Advies helpt de werkgever hier graag bij.

Lees verder

Studerend kind.... kan ik dat wel betalen?

Uw kind gaat studeren. Voor sommigen ligt de studie te ver om elke dag heen en weer te reizen, dus moet een kamer worden gezocht.

Lees verder

De gouden tip om succesvoller te beleggen

Hoe zorgen we samen dat u het rendement haalt dat u nodig heeft? Wat is een gouden tip om te zorgen dat u minder last heeft van beursdalingen?

Lees verder

Korte termijn crisis, lange termijn kansen

In het voorjaar van 2020 staat de wereld stil.

Lees verder