Blogs by Barbara

De nieuwe pensioenwet. Hoe nu verder?

Een nieuw pensioenstelsel komt eraan. Dat klinkt als taaie koek, niet? De afgelopen tijd is deze nieuwe wet, de Wet Toekomst Pensioenen, een veelbesproken onderwerp. Met deze nieuwe wet gaan er zaken veranderen rondom onze pensioenen. Geen zorgen, ik zorg ervoor dat je begrijpt wat er precies gaat veranderen en waarom het belangrijk is om dat te weten.

Waarom krijgen we een nieuw pensioenstelsel?
Tot voor kort kenden we in Nederland een prima werkend pensioenstelsel, maar door de grote veranderingen in de samenleving knelt het huidige stelsel steeds meer. Dat heeft te maken met de grote veranderingen in de economie, arbeidsmarkt en demografie. We worden namelijk steeds ouder. Er zijn minder werkenden ten opzichte van gepensioneerden en dat betekent dat de pensioenfondsen meer en langer moeten uitbetalen dan van tevoren was berekend.

Dan volgt de veranderende arbeidsmarkt. Het huidige pensioenstelsel is zo gebouwd dat het goed werkt als mensen hun hele leven bij dezelfde werkgever werken. Dat is niet meer van deze tijd. We wisselen steeds vaker van baan of mensen beginnen voor zichzelf. Deze veranderingen hebben invloed op de opbouw van je pensioen.

Tot slot is er een toenemende behoefte aan individuele keuzevrijheid als het gaat om pensioenen. Met de nieuwe wet wordt meer ruimte gegeven voor eigen keuzes en eigen verantwoordelijkheid, zoals flexibele pensioenleeftijd en zeggenschap in het persoonlijk pensioenvermogen.

Wat blijft hetzelfde in het nieuwe pensioenstelsel?
Een aantal sterke punten uit het huidige pensioenstelsel blijven onveranderd. Het belangrijkste is de drie pijlers van de fundatie van het Nederlandse pensioenstelsel: het AOW, de pensioenopbouw via de werkgever en het individueel aanvullend pensioen blijven bestaan. Dit was zo, en blijft zo.

Wat verandert er dan?
De manier waarop je jouw pensioen opbouwt wordt duidelijker en de nieuwe regels sluiten beter aan bij de veranderende samenleving, economie en arbeidsmarkt. We noemen de 3 belangrijkste:

1. De pensioenuitvoerders laten het pensioen meebewegen met de beursresultaten. Dat betekent dat het pensioenvermogen toeneemt als het goed gaat met de aandelenkoersen. Daar tegenover staat als het niet zo goed gaat, het pensioenvermogen kan afnemen. Dat klinkt eng! Het pensioenfonds houdt alles in de gaten om ervoor te zorgen dat de pensioenuitkering niet te veel op en neer beweegt. Hiervoor is onder andere een buffer die wordt opgebouwd binnen het collectieve pensioenvermogen en bedoeld is om risico’s en schommelingen op te vangen.

2. Het wordt inzichtelijk hoeveel pensioen we hebben opgebouwd. Dat betekent hoeveel geld er is ingelegd en hoeveel geld daarbij is verdiend. Het wordt uiteindelijk dus transparanter en eerlijker gemaakt voor ons.

3. De premie wordt aangepast. In het oude systeem steeg het percentage dat je inlegde voor je pensioen naarmate je ouder werd. Nu is dat anders, want het premiepercentage dat je inlegt blijft nu gelijk. Zo wordt het eerlijker en overzichtelijker.

Hoe kun je hiervan profiteren?
Denk aan deze punten om te profiteren van de nieuwe pensioenwet.

1. Je mag straks 10% van je pensioenkapitaal eenmalig opnemen, dit noemen ze het ‘Bedrag Ineens’. Dat betekent dat je een deel van het geld dat voor je pensioen is gespaard, je eerder kunt gebruiken. Let op! Dit kan wel invloed hebben op de hoeveelheid geld die je later krijgt als je met pensioen bent en de toeslagen die je mogelijk ontvangt.

2. Maak gebruik van je jaarruimte. De jaarruimte is een regeling waarbij je zelf geld opzij kunt zetten voor je oude dag. Het geld dat je inlegt mag je aftrekken van de belasting die je moet betalen. Dat betekent dat je minder belasting hoeft te betalen en dus meer geld overhoudt. Onthoud wel dat je later weer belasting betaalt over het geld dat wordt uitgekeerd voor je pensioen. Een voordeel is dat die belasting na je pensioendatum meestal lager is dan nu.

Benieuwd wat de nieuwe pensioenwet voor jou betekent? Ik vertel je er graag over en kijk met je mee naar jouw persoonlijke mogelijkheden om van de nieuwe pensioenwet te profiteren. Plan een afspraak met mij in via barbara@puuradvies.nl of 06-222 32 067.

Vul je pensioengat met een lijfrente

Er is goed nieuws voor iedereen die zijn of haar pensioen serieus neemt. Met de nieuwe Wet Toekomst Pensioen is er namelijk een aantal veranderingen doorgevoerd waardoor je extra pensioen kunt opbouwen via een lijfrente. Een lijfrente is dé manier om persoonlijk vermogen op te bouwen voor je pensioen.

Lees verder

De nieuwe hypotheekregels van 2024

In 2024 zet de hypotheekwereld in Nederland vol in op verduurzaming. Dankzij nieuwe regels kun je als huizenkoper een hogere hypotheek krijgen als je voor een energiezuinige woning gaat. Duurzaamheid wordt steeds belangrijker, zowel in de kopers als in de verkopersmarkt.

Super interessant dus om nu eens goed te kijken wat dit betekent voor jouw hypotheekkansen maar ook in een breder kader van financiële planning. Wat betekent investeren nu voor je financiële positie van later?

Lees verder

Alles wat je weten wil over beleggen

Steeds meer mensen zijn zich bewust dat beleggen echt noodzakelijk is. Naast de hoge inflatie, lage rente en de terugtrekkende overheid moet jij zelf meer regelen. Daarom openen steeds meer mensen een beleggingsrekening bij mij als adviseur. Omdat ik het belangrijk vind dat mijn klanten snappen waar ze aan beginnen, leg ik hieronder een aantal belangrijke begrippen uit die terugkomen als je gaat beleggen.

Lees verder

3 manieren om als vrouw je pensioen te verbeteren

Waar een man €100,- verdient, ontvangt een vrouw €60,-. Oneerlijk? In een onderzoek van het CBS las ik dat vrouwen in Nederland veel minder pensioen krijgen dan mannen. Het verschil is gemiddeld 40% en dat triggerde mij om dit blog te schrijven.

Lees verder

Als familie zorgen voor financiële rust

Een goed pensioen, een eigen huis en financiële ruimte om eigen keuzes te maken. Jarenlang was dit mogelijk. We hadden het goed voor elkaar in Nederland. We hadden genoeg mensen die belasting betaalden zodat we voldoende geld binnenkregen voor onze mooie verzorgingsstaat. Dit betekende dat we schuldenvrij konden studeren, onze oude dag geregeld werd en dat de verzorgingshuizen van hoge kwaliteit waren.

Lees verder

Alles wat je aandacht geeft groeit!

Het blijft voor veel mensen een abstract begrip: pensioen. Vaak hoor ik dat mensen het associëren met oude, slecht ter been zijnde mensen die alleen nog maar achter de geraniums kunnen zitten. Niets is minder waar. Gemiddeld genomen heeft de Nederlander vanaf de pensioendatum nog heel wat jaren in goede gezondheid voor zich.

Lees verder

De beurzen dalen. Wat moet je doen?

Als je belegginsdoel nog haalbaar is, dan weet je dat je niets moet doen tijdens een beursdaling. Dit soort periodes horen erbij. Beleggen doe je voor de lange termijn en als je beleggingsportefeuille daalt, maakt dat vaak niets uit. Geld dat je op korte termijn nodig hebt, staat rustig op je spaarrekening.

Lees verder

Beleggen in oorlogstijd

Het is je vast niet ontgaan dat Rusland Oekraïne is binnengevallen. De Russische president Poetin heeft inmiddels de afvallige gebieden in Oekraïne erkend en stuurt nu aan op demilitarisatie van het land. Het Westen heeft al gereageerd met sancties en er zullen nog zwaardere maatregelen volgen. Deze feiten zorgen voor onrust en dit zien we direct terug op de beurs.

Lees verder

Waarom een vermogensbeheerder in dienst nemen?

Mijn rol als uw onafhankelijk financieel planner is samen met u de beste financiële beslissingen nemen. Per persoon zijn deze beslissingen anders. En dat is logisch, want uw leven is anders dan die van uw buren, vrienden of familie.

Lees verder

Uw brein weerhoudt een goed pensioen

Waar denkt u aan bij het woord ‘pensioen’? Misschien schieten de plaatjes van tropische stranden, fietstochten of lekker uitslapen door uw hoofd, maar de kans is groter dat u denkt aan ziekte, verlies of andere treurige zaken. Het blijkt namelijk dat veel mensen pensioen koppelen aan negatieve zaken. Logisch dus dat u niet met veel plezier begint aan het opbouwen van vermogen voor later.

Lees verder

Waarom vrouwen betere beleggers zijn

Misschien kent u het spel ‘deal or no deal’. Hierin krijgt een kandidaat de mogelijkheid koffertjes met geld te openen. De ‘bank’ biedt telkens een bedrag voor de resterende koffers en stelt de vraag: ‘deal or no deal?’.

Lees verder

Deze beleggingsblunders maakten anderen

U heeft vast een (financieel) doel in uw leven. Misschien wilt u eerder stoppen met werken of u wilt  uw kinderen helpen met de eerste aankoop van hun huis. Waarschijnlijk zet u daar geld voor opzij. Maar, met sparen alleen haalt u uw doel waarschijnlijk niet. Hoe dat kan?

Lees verder

Dubbel beloond worden voor uw goede voornemens?

Het jaar is weer begonnen. De tijd van goede voornemens. We gaan stoppen met roken, minder drinken en letten op onze beweging.

Lees verder

Zó regelt u een financieel betere “oude dag”

Iedereen moet steeds meer voor zichzelf zorgen want de overheid trekt zich als verzorgingsstaat steeds verder terug. Dus, wordt nu van u verwacht uw zaken zelf te regelen. Bijvoorbeeld de studieschuld, eerste woning van de kinderen én uw eigen pensioen. Bij dat laatste helpt de overheid toch nog een handje.

Lees verder

Financiële gezondheid van je werknemers

Zorg over je financiën levert stress op, meer stress leidt tot uitval en ziekteverzuim. De werkgever heeft er dus baat bij om financiële onzekerheid weg te nemen bij de werknemer. PUUR Advies helpt de werkgever hier graag bij.

Lees verder

Studerend kind.... kan ik dat wel betalen?

Uw kind gaat studeren. Voor sommigen ligt de studie te ver om elke dag heen en weer te reizen, dus moet een kamer worden gezocht.

Lees verder

De gouden tip om succesvoller te beleggen

Hoe zorgen we samen dat u het rendement haalt dat u nodig heeft? Wat is een gouden tip om te zorgen dat u minder last heeft van beursdalingen?

Lees verder

Korte termijn crisis, lange termijn kansen

In het voorjaar van 2020 staat de wereld stil.

Lees verder