Blogs by Barbara

De beurzen dalen. Wat moet je doen?

Als je belegginsdoel nog haalbaar is, dan weet je dat je niets moet doen tijdens een beursdaling. Dit soort periodes horen erbij. Beleggen doe je voor de lange termijn en als je beleggingsportefeuille daalt, maakt dat vaak niets uit. Geld dat je op korte termijn nodig hebt, staat rustig op je spaarrekening.

Je zorgen over de belegging zijn rationeel vaak niet nodig. Sterker nog; de daling is nodig om rendement te maken. Dit komt omdat rendement de vergoeding is voor het genomen risico. Stel je streeft naar gemiddeld 5% rendement, dan is het risico dat je portefeuille soms 20% daalt en soms +20% stijgt in een jaar. Deze schommeling rondom het gemiddelde, is het risico. Je hebt dit nodig om rendement te maken, want gratis rendement bestaat niet.

Waarom dalen de beurzen?

De daling is mede te verklaren door de rentestijgingen van de centrale banken. De Europese Centrale Bank (ECB) probeert hier namelijk de inflatie mee te bestrijden. Daarnaast willen ze hier ook de uitgaven van consumenten en investeringen van bedrijven mee afremmen. Dit betekent minder winst voor bedrijven en dat is slecht voor de aandelenkoersen. Hoewel dit maar tijdelijk is, reageren de beurzen vaak wel heftig op dit soort berichten.

Is een daling nu goed of slecht?
Een daling moet wel slecht zijn, want de beleggingen worden minder waard. Toch? En niemand wordt enthousiast van verlies. Veel beleggers krijgen tijdens beursdalingen last van de verkeerde emoties. Bezorgdheid gaat over in angst en soms eindigt dit zelfs in radeloosheid en depressie. En door deze emoties maken ze soms verkeerde keuzes, zoals het verkopen van hun beleggingen. Dus mocht jij twijfelen over je belegging, stel jezelf dan de drie volgende vragen:

  1. Heb ik een onverwachte financiële tegenvaller die ik niet kan opvangen met mijn spaarrekening? Bijvoorbeeld: gedwongen je woning verkopen of tijdelijk geen inkomen hebben.
  2. Heb ik een onverwachte financiële uitgave die ik niet had gepland? Bijvoorbeeld: de aankoop van een boot of eerder stoppen met werken.
  3. Heb ik mijn beleggingsdoel bereikt?

Is het antwoord 3 keer “Nee”? Dan ben je oké. Het is dan niet logisch iets aan te passen in je beleggingsportefeuille. Misschien is een daling dan zelfs iets goeds..

Waarom kan een daling ook goed zijn?
Dit heeft te maken met de gedaalde prijzen van aandelen en obligaties. Je herkent het wel als je gaat winkelen. Je hebt een nieuwe broek nodig en je wacht dan op de uitverkoop om die spijkerbroek die je op het oog hebt goedkoper aan te schaffen. Heb je dan wel eens misgegrepen? Je was nét te laat en profiteerde niet van de lage prijs waar je op gehoopt had. Dan koop je de nieuwe broek later alsnog, maar dan tegen de normale prijs. Nu is het uitverkoop op de beurzen en kan het een goed moment zijn om extra geld in te leggen. En natuurlijk.. niets is zeker. Als je nú extra geld inlegt, dalen de beurzen daarna misschien nog wel verder. Helaas kan niemand voorspellen wanneer de beurs het laagste punt heeft bereikt. Maar de uitverkoop missen zou zonde zijn. Hoeveel korting is genoeg voor je?

Zelf heb ik net voor 20% korting aangekocht. Opvallend is dat de winkelstraten druk zijn bij dat soort kortingen, maar op de beurs ben ik een van de weinigen die komt kopen.

Het is lastig om te gaan met onrust. In goede tijden raken we soms hebzuchtig en gaan we teveel risico nemen. We krijgen misschien FOMO (Fear Of Missing Out). Als de beurs daalt, worden we juist angstig en verkopen we beleggingen. Heb je “Ja” geantwoord op een van de bovenstaande vragen? Dan is geld onttrekken misschien prima. Maar antwoord je drie keer “Nee”, dan handel je op basis van emotie. En zoals je vast weet is dat geen goede raadgever.

Dus, heb je financieel wat ruimte? Overleg dan met mij of extra geld inleggen interessant kan zijn voor je.

Maak je je zorgen over je financiële positie? Ook dit is een goede reden om contact met me op te nemen.

Vul je pensioengat met een lijfrente

Er is goed nieuws voor iedereen die zijn of haar pensioen serieus neemt. Met de nieuwe Wet Toekomst Pensioen is er namelijk een aantal veranderingen doorgevoerd waardoor je extra pensioen kunt opbouwen via een lijfrente. Een lijfrente is dé manier om persoonlijk vermogen op te bouwen voor je pensioen.

Lees verder

De nieuwe hypotheekregels van 2024

In 2024 zet de hypotheekwereld in Nederland vol in op verduurzaming. Dankzij nieuwe regels kun je als huizenkoper een hogere hypotheek krijgen als je voor een energiezuinige woning gaat. Duurzaamheid wordt steeds belangrijker, zowel in de kopers als in de verkopersmarkt.

Super interessant dus om nu eens goed te kijken wat dit betekent voor jouw hypotheekkansen maar ook in een breder kader van financiële planning. Wat betekent investeren nu voor je financiële positie van later?

Lees verder

De nieuwe pensioenwet. Hoe nu verder?

Een nieuw pensioenstelsel komt eraan. Dat klinkt als taaie koek, niet? De afgelopen tijd is deze nieuwe wet, de Wet Toekomst Pensioenen, een veelbesproken onderwerp. Met deze nieuwe wet gaan er zaken veranderen rondom onze pensioenen. Geen zorgen, ik zorg ervoor dat je begrijpt wat er precies gaat veranderen en waarom het belangrijk is om dat te weten.

Lees verder

Alles wat je weten wil over beleggen

Steeds meer mensen zijn zich bewust dat beleggen echt noodzakelijk is. Naast de hoge inflatie, lage rente en de terugtrekkende overheid moet jij zelf meer regelen. Daarom openen steeds meer mensen een beleggingsrekening bij mij als adviseur. Omdat ik het belangrijk vind dat mijn klanten snappen waar ze aan beginnen, leg ik hieronder een aantal belangrijke begrippen uit die terugkomen als je gaat beleggen.

Lees verder

3 manieren om als vrouw je pensioen te verbeteren

Waar een man €100,- verdient, ontvangt een vrouw €60,-. Oneerlijk? In een onderzoek van het CBS las ik dat vrouwen in Nederland veel minder pensioen krijgen dan mannen. Het verschil is gemiddeld 40% en dat triggerde mij om dit blog te schrijven.

Lees verder

Als familie zorgen voor financiële rust

Een goed pensioen, een eigen huis en financiële ruimte om eigen keuzes te maken. Jarenlang was dit mogelijk. We hadden het goed voor elkaar in Nederland. We hadden genoeg mensen die belasting betaalden zodat we voldoende geld binnenkregen voor onze mooie verzorgingsstaat. Dit betekende dat we schuldenvrij konden studeren, onze oude dag geregeld werd en dat de verzorgingshuizen van hoge kwaliteit waren.

Lees verder

Alles wat je aandacht geeft groeit!

Het blijft voor veel mensen een abstract begrip: pensioen. Vaak hoor ik dat mensen het associëren met oude, slecht ter been zijnde mensen die alleen nog maar achter de geraniums kunnen zitten. Niets is minder waar. Gemiddeld genomen heeft de Nederlander vanaf de pensioendatum nog heel wat jaren in goede gezondheid voor zich.

Lees verder

Beleggen in oorlogstijd

Het is je vast niet ontgaan dat Rusland Oekraïne is binnengevallen. De Russische president Poetin heeft inmiddels de afvallige gebieden in Oekraïne erkend en stuurt nu aan op demilitarisatie van het land. Het Westen heeft al gereageerd met sancties en er zullen nog zwaardere maatregelen volgen. Deze feiten zorgen voor onrust en dit zien we direct terug op de beurs.

Lees verder

Waarom een vermogensbeheerder in dienst nemen?

Mijn rol als uw onafhankelijk financieel planner is samen met u de beste financiële beslissingen nemen. Per persoon zijn deze beslissingen anders. En dat is logisch, want uw leven is anders dan die van uw buren, vrienden of familie.

Lees verder

Uw brein weerhoudt een goed pensioen

Waar denkt u aan bij het woord ‘pensioen’? Misschien schieten de plaatjes van tropische stranden, fietstochten of lekker uitslapen door uw hoofd, maar de kans is groter dat u denkt aan ziekte, verlies of andere treurige zaken. Het blijkt namelijk dat veel mensen pensioen koppelen aan negatieve zaken. Logisch dus dat u niet met veel plezier begint aan het opbouwen van vermogen voor later.

Lees verder

Waarom vrouwen betere beleggers zijn

Misschien kent u het spel ‘deal or no deal’. Hierin krijgt een kandidaat de mogelijkheid koffertjes met geld te openen. De ‘bank’ biedt telkens een bedrag voor de resterende koffers en stelt de vraag: ‘deal or no deal?’.

Lees verder

Deze beleggingsblunders maakten anderen

U heeft vast een (financieel) doel in uw leven. Misschien wilt u eerder stoppen met werken of u wilt  uw kinderen helpen met de eerste aankoop van hun huis. Waarschijnlijk zet u daar geld voor opzij. Maar, met sparen alleen haalt u uw doel waarschijnlijk niet. Hoe dat kan?

Lees verder

Dubbel beloond worden voor uw goede voornemens?

Het jaar is weer begonnen. De tijd van goede voornemens. We gaan stoppen met roken, minder drinken en letten op onze beweging.

Lees verder

Zó regelt u een financieel betere “oude dag”

Iedereen moet steeds meer voor zichzelf zorgen want de overheid trekt zich als verzorgingsstaat steeds verder terug. Dus, wordt nu van u verwacht uw zaken zelf te regelen. Bijvoorbeeld de studieschuld, eerste woning van de kinderen én uw eigen pensioen. Bij dat laatste helpt de overheid toch nog een handje.

Lees verder

Financiële gezondheid van je werknemers

Zorg over je financiën levert stress op, meer stress leidt tot uitval en ziekteverzuim. De werkgever heeft er dus baat bij om financiële onzekerheid weg te nemen bij de werknemer. PUUR Advies helpt de werkgever hier graag bij.

Lees verder

Studerend kind.... kan ik dat wel betalen?

Uw kind gaat studeren. Voor sommigen ligt de studie te ver om elke dag heen en weer te reizen, dus moet een kamer worden gezocht.

Lees verder

De gouden tip om succesvoller te beleggen

Hoe zorgen we samen dat u het rendement haalt dat u nodig heeft? Wat is een gouden tip om te zorgen dat u minder last heeft van beursdalingen?

Lees verder

Korte termijn crisis, lange termijn kansen

In het voorjaar van 2020 staat de wereld stil.

Lees verder