Blogs by Barbara

Studerend kind.... kan ik dat wel betalen?

Uw kind gaat studeren. Voor sommigen ligt de studie te ver om elke dag heen en weer te reizen, dus moet een kamer worden gezocht.

Gek.. ineens is het minder druk in huis. Of… toch niet? Want kan uw kind het eigenlijk wel veroorloven om ‘op kamers’ te gaan? Wat kost een studie überhaupt? En hoe zorgt u dat uw kind kan starten zonder financiële zorgen?

Zoveel kost het om uw kind te laten studeren
Het Nibud doet regelmatig onderzoek naar de kosten van een uitwonend studerend kind. Ze kijken dan naar de gemiddelde maandelijkse kosten van huur (417 euro), boodschappen (181 euro), zorgverzekering (106 euro) enzovoorts. Ook worden de jaarlijkse kosten voor collegegeld en boeken meegenomen. De totale kosten lopen op tot wel 50.000 euro voor een kind dat vier jaar op kamers woont tijdens de studie.

Vroeger, toen de IB-groep nog geen DUO heette, was de studiefinanciering een gift. Soms werd het zelfs kwijtgescholden. Nu is dat anders en worden we, ook weer in het kader van de participatiemaatschappij, geacht het zelf op te brengen of te lenen.

Veel van mijn klanten willen hun kinderen helpen met een soepele start tijdens en na de studie. Zij vinden het belangrijk dat hun kind de tijd heeft om te studeren en willen voorkomen dat allerlei trucs moeten worden uitgehaald om alles te kunnen betalen.

De oplossing
U voelt het vast al aankomen. Het is tijd om vermogen op te bouwen voor uw kind. Dit kan op verschillende manieren. U gaat sparen of beleggen. Of allebei. En natuurlijk is het slim om zo snel mogelijk te beginnen! Dit heeft alles te maken met wat Einstein het achtste wereldwonder noemde; rente-op-rente effect.

Hoe werkt dit achtste wereldwonder?
Tegenwoordig kennen we dit effect ook door de Reproductiefactor van het coronavirus, de ‘R’. Hoe hoger de ‘R’ is, hoe sneller het aantal besmettingen toeneemt.

Deze ‘R’ bestaat ook op uw spaarrekening en bij beleggen. De ‘R’ van rendement. Hoe eerder u begint met sparen of beleggen, hoe langer u profiteert van een hoge(re) ‘R’. Het is een soort sneeuwbaleffect. Ik zal dit effect uitleggen aan de hand van een voorbeeld:

Stel, u belegt 5.000 euro. U belegt dit 20 jaar en elk jaar heeft u 8% rente. Dan heeft u:

  1. In jaar 1: 8% rente over 5.000 euro = 5.400 euro
  2. In jaar 2: 8% rente over 5.400 euro = 5.832 euro
  3. In jaar 3: 8% rente over 5.832 euro = 6.298,56 euro
  4. In jaar 20: 8% rente over 21.578,51 euro = 23.304,79 euro


U begon met 5.000 euro en eindigt na 20 jaar beleggen met 23.304,79 euro. U heeft het rendement het werk laten doen.

Maar wat is realistisch voor de studie van uw kind?
Laten we er even vanuit gaan dat u een kersverse ouder bent. U verwacht dan ongeveer over 17 jaar het geld nodig te hebben en u streeft naar 40.000 euro. U kunt dan beleggen met een hoge ‘R’ (rendement) via beleggingsdienst NNEK Vermogensbeheer – Zeer Offensief bijvoorbeeld. Deze beleggingsdienst heeft een prognoserendement van netto 6,9%. Met dit prognoserendement én een looptijd van 17 jaar hoeft u maar 100 per maand in te leggen om uw doelstelling van 40.000 euro te halen. 100 euro per maand opzij zetten klinkt niet als een onmogelijke opgave toch? Zo ziet u maar weer, tijd is uw vriend. Hoe eerder u begint met geld opzij zetten, des te beter.

Wat als u minder tijd heeft? Of minder risico wilt nemen?

Minder tijd of minder risico betekent dat u meer moet inleggen. Stel u heeft maar 10 jaar om te beleggen in plaats van 17 jaar, dan is 150 euro per maand extra nodig om uw doelstelling van 40.000 euro te halen.

Of misschien wilt u liever sparen, omdat u dat minder risicovol vindt. Op een spaarrekening kunt u gemiddeld 1% rente verwachten. Spaart u 17 jaar lang met een rendement van 1%? Dan moet u 75 euro per maand extra inleggen om uw doelstelling te halen.

Kortom
Sparen of beleggen? Er is geen goed of fout. U moet bepalen wat bij u past. Wat is uw doelstelling? Wat kunt u missen? Hoeveel tijd heeft u om vermogen op te bouwen?

Wat in ieder geval slim is; start op tijd met geld opzij zetten. En wilt u onderzoeken op welke manier u vermogen kunt opbouwen? Dan adviseur ik u graag wat het beste bij u past. Want samen komen we verder en helpen we de volgende generatie met een goede start.

Uw brein weerhoudt een goed pensioen

Waar denkt u aan bij het woord ‘pensioen’? Misschien schieten de plaatjes van tropische stranden, fietstochten of lekker uitslapen door uw hoofd, maar de kans is groter dat u denkt aan ziekte, verlies of andere treurige zaken. Het blijkt namelijk dat veel mensen pensioen koppelen aan negatieve zaken. Logisch dus dat u niet met veel plezier begint aan het opbouwen van vermogen voor later.

Lees verder

Waarom vrouwen betere beleggers zijn

Misschien kent u het spel ‘deal or no deal’. Hierin krijgt een kandidaat de mogelijkheid koffertjes met geld te openen. De ‘bank’ biedt telkens een bedrag voor de resterende koffers en stelt de vraag: ‘deal or no deal?’.

Lees verder

Deze beleggingsblunders maakten anderen

U heeft vast een (financieel) doel in uw leven. Misschien wilt u eerder stoppen met werken of u wilt  uw kinderen helpen met de eerste aankoop van hun huis. Waarschijnlijk zet u daar geld voor opzij. Maar, met sparen alleen haalt u uw doel waarschijnlijk niet. Hoe dat kan?

Lees verder

Dubbel beloond worden voor uw goede voornemens?

Het jaar is weer begonnen. De tijd van goede voornemens. We gaan stoppen met roken, minder drinken en letten op onze beweging.

Lees verder

Zó regelt u een financieel betere “oude dag”

Iedereen moet steeds meer voor zichzelf zorgen want de overheid trekt zich als verzorgingsstaat steeds verder terug. Dus, wordt nu van u verwacht uw zaken zelf te regelen. Bijvoorbeeld de studieschuld, eerste woning van de kinderen én uw eigen pensioen. Bij dat laatste helpt de overheid toch nog een handje.

Lees verder

Financiële gezondheid van je werknemers

Zorg over je financiën levert stress op, meer stress leidt tot uitval en ziekteverzuim. De werkgever heeft er dus baat bij om financiële onzekerheid weg te nemen bij de werknemer. PUUR Advies helpt de werkgever hier graag bij.

Lees verder

De gouden tip om succesvoller te beleggen

Hoe zorgen we samen dat u het rendement haalt dat u nodig heeft? Wat is een gouden tip om te zorgen dat u minder last heeft van beursdalingen?

Lees verder

Korte termijn crisis, lange termijn kansen

In het voorjaar van 2020 staat de wereld stil.

Lees verder