Blogs by Barbara

Alles wat je aandacht geeft groeit!

Het blijft voor veel mensen een abstract begrip: pensioen. Vaak hoor ik dat mensen het associëren met oude, slecht ter been zijnde mensen die alleen nog maar achter de geraniums kunnen zitten. Niets is minder waar. Gemiddeld genomen heeft de Nederlander vanaf de pensioendatum nog heel wat jaren in goede gezondheid voor zich.

Het pensioen. Mede doordat het een abstract en niet erg aantrekkelijk begrip is, is het wel slim om na te denken over die oude dag. De beste dag om je te laten informeren en om je pensioen te verbeteren? Dat was gisteren! Balen? Nee hoor. De een-na beste dag is vandaag! Dus elke dag is weer een goed begin om hier actie op te ondernemen. Hoe sneller je het aandacht geeft, hoe meer tijd het heeft om te groeien.

Om het leuker te maken kun je pensioen beter bekijken als: de fase van financiële onafhankelijkheid. Je hebt jaren gewerkt voor je geld en dat hoeft dan niet meer. Hoe zorg je nu dat deze fase sneller aanbreekt of financieel comfortabel wordt?

Start uiterlijk vandaag met vermogen opbouwen

Een financieel fijne oude dag betekent dat je voldoende vermogen hebt om van te leven. Het is dus een kwestie van genoeg geld verzamelen voor het moment dat je stopt met werken.
Hoe eerder je hieraan begint, hoe goedkoper het is. Hoe werkt dit precies? Dit komt door het effect: rendement op rendement. Op het rendement dat je hebt gemaakt wordt wéér rendement gemaakt. En dat groeit zo door. Anders gezegd: jouw geld kan langer voor jou werken als je eerder begint. Het werkt voor je doordat het eerder gemaakte resultaat ook meegroeit met nieuwe resultaten.

Voorbeeld

Je legt €100,- in en het resultaat van het rendement is 10%. Je vermogen groeit dus met €10. De conclusie is dat je aan het einde van jaar 1 in totaal €110. hebt. In jaar 2 is het rendement opnieuw 10%. Nu is de groei echter niet €10, maar €11. Dus 10% meer dan het jaar ervoor.

Dit effect werd door Albert Einstein al omarmd. Het heet: samengesteld rendement. Einstein zei hier het volgende rover: “Als je dit begrijpt, dan verdien je het ook te krijgen”. Hoe langer je geld dus heeft om te groeien, hoe gunstiger dat is. Andersom betekent het ook dat je minder in hoeft te leggen, omdat het geld voor jou gaat werken. Begin dus zo snel mogelijk. Hier geldt ook weer: hoe meer aandacht je pensioen krijgt, hoe meer ruimte het heeft om te groeien.

De overheid helpt je mee

Het kan zijn dat je een goede pensioenregeling hebt van je werkgever. Wie weet heb je geluk en legt je werkgever het maximale bedrag in. Echter, vaker is het zo dat mensen geen of een incomplete pensioeninleg hebben. Dan is er de mogelijkheid om zelf vermogen op te bouwen voor je pensioen via een lijfrente. Dit betekent dat je geld mag inleggen en dat je deze inleg mag aftrekken van je belasting. Dit betekent dat €100 inleg voor een deel wordt betaald door de Nederlandse overheid. Hoeveel je mag inleggen, hangt van je beschikbare jaarruimte af. De jaarruimte is het maximale bedrag dat je mag inleggen om je pensioen te verbeteren. Daarnaast mag je ook de ‘niet-benutte jaarruimte’ van de afgelopen jaren gebruiken. Dit heet de reserveringsruimte. Het kan dus heel interessant zijn om fiscaal vermogen op te bouwen voor later.

Maak een plan

Hoe beter je weet wat je nu hebt, wat je wilt en wanneer je dat wilt, hoe groter de kans wordt dat dit lukt. Daarom adviseer ik samen een plan te maken. Dit plan gaat over jouw levenswensen, waar we dan het geld aan koppelen. Zo zetten wij je vermogen in als middel om uiteindelijk jouw persoonlijke doelen te bereiken. De focus ligt dus niet op het vermogen zelf, maar op: wat wil je nog in je leven ervaren of hoé wil je je leven ervaren? Een voordeel van het goed in beeld hebben van je financiële situatie en je doelen, zorgt ervoor dat we zaken beter op elkaar kunnen afstemmen. Als je met pensioen gaat, kan het zijn dat je hypotheek afgelost wordt. Of misschien zijn je kinderen het huis uit. Of verwacht je een opbrengst uit een verzekering of verkoop van een bedrijf? Zo is er nog een groot aantal mogelijkheden die kunnen bijdragen aan een comfortabele oude dag. Door alles aan elkaar te verbinden zorgen we samen dat je nu prettig kunt leven, maar ook straks zonder zorgen met pensioen kunt. We zorgen dat je niet te veel belasting betaalt en dat je financieel flexibel bent wanneer dat nodig is.

Wil je weten hoe jouw oude dag er financieel uit kan zien? Wacht niet langer en plan een afspraak via barbara@puuradvies.nl of 06 222 32 067 om meer te horen over jouw persoonlijke mogelijkheden. Samen bepalen wat de beste situatie voor jou is en hoe we dit zaadje kunnen planten.

Vul je pensioengat met een lijfrente

Er is goed nieuws voor iedereen die zijn of haar pensioen serieus neemt. Met de nieuwe Wet Toekomst Pensioen is er namelijk een aantal veranderingen doorgevoerd waardoor je extra pensioen kunt opbouwen via een lijfrente. Een lijfrente is dé manier om persoonlijk vermogen op te bouwen voor je pensioen.

Lees verder

De nieuwe hypotheekregels van 2024

In 2024 zet de hypotheekwereld in Nederland vol in op verduurzaming. Dankzij nieuwe regels kun je als huizenkoper een hogere hypotheek krijgen als je voor een energiezuinige woning gaat. Duurzaamheid wordt steeds belangrijker, zowel in de kopers als in de verkopersmarkt.

Super interessant dus om nu eens goed te kijken wat dit betekent voor jouw hypotheekkansen maar ook in een breder kader van financiële planning. Wat betekent investeren nu voor je financiële positie van later?

Lees verder

De nieuwe pensioenwet. Hoe nu verder?

Een nieuw pensioenstelsel komt eraan. Dat klinkt als taaie koek, niet? De afgelopen tijd is deze nieuwe wet, de Wet Toekomst Pensioenen, een veelbesproken onderwerp. Met deze nieuwe wet gaan er zaken veranderen rondom onze pensioenen. Geen zorgen, ik zorg ervoor dat je begrijpt wat er precies gaat veranderen en waarom het belangrijk is om dat te weten.

Lees verder

Alles wat je weten wil over beleggen

Steeds meer mensen zijn zich bewust dat beleggen echt noodzakelijk is. Naast de hoge inflatie, lage rente en de terugtrekkende overheid moet jij zelf meer regelen. Daarom openen steeds meer mensen een beleggingsrekening bij mij als adviseur. Omdat ik het belangrijk vind dat mijn klanten snappen waar ze aan beginnen, leg ik hieronder een aantal belangrijke begrippen uit die terugkomen als je gaat beleggen.

Lees verder

3 manieren om als vrouw je pensioen te verbeteren

Waar een man €100,- verdient, ontvangt een vrouw €60,-. Oneerlijk? In een onderzoek van het CBS las ik dat vrouwen in Nederland veel minder pensioen krijgen dan mannen. Het verschil is gemiddeld 40% en dat triggerde mij om dit blog te schrijven.

Lees verder

Als familie zorgen voor financiële rust

Een goed pensioen, een eigen huis en financiële ruimte om eigen keuzes te maken. Jarenlang was dit mogelijk. We hadden het goed voor elkaar in Nederland. We hadden genoeg mensen die belasting betaalden zodat we voldoende geld binnenkregen voor onze mooie verzorgingsstaat. Dit betekende dat we schuldenvrij konden studeren, onze oude dag geregeld werd en dat de verzorgingshuizen van hoge kwaliteit waren.

Lees verder

De beurzen dalen. Wat moet je doen?

Als je belegginsdoel nog haalbaar is, dan weet je dat je niets moet doen tijdens een beursdaling. Dit soort periodes horen erbij. Beleggen doe je voor de lange termijn en als je beleggingsportefeuille daalt, maakt dat vaak niets uit. Geld dat je op korte termijn nodig hebt, staat rustig op je spaarrekening.

Lees verder

Beleggen in oorlogstijd

Het is je vast niet ontgaan dat Rusland Oekraïne is binnengevallen. De Russische president Poetin heeft inmiddels de afvallige gebieden in Oekraïne erkend en stuurt nu aan op demilitarisatie van het land. Het Westen heeft al gereageerd met sancties en er zullen nog zwaardere maatregelen volgen. Deze feiten zorgen voor onrust en dit zien we direct terug op de beurs.

Lees verder

Waarom een vermogensbeheerder in dienst nemen?

Mijn rol als uw onafhankelijk financieel planner is samen met u de beste financiële beslissingen nemen. Per persoon zijn deze beslissingen anders. En dat is logisch, want uw leven is anders dan die van uw buren, vrienden of familie.

Lees verder

Uw brein weerhoudt een goed pensioen

Waar denkt u aan bij het woord ‘pensioen’? Misschien schieten de plaatjes van tropische stranden, fietstochten of lekker uitslapen door uw hoofd, maar de kans is groter dat u denkt aan ziekte, verlies of andere treurige zaken. Het blijkt namelijk dat veel mensen pensioen koppelen aan negatieve zaken. Logisch dus dat u niet met veel plezier begint aan het opbouwen van vermogen voor later.

Lees verder

Waarom vrouwen betere beleggers zijn

Misschien kent u het spel ‘deal or no deal’. Hierin krijgt een kandidaat de mogelijkheid koffertjes met geld te openen. De ‘bank’ biedt telkens een bedrag voor de resterende koffers en stelt de vraag: ‘deal or no deal?’.

Lees verder

Deze beleggingsblunders maakten anderen

U heeft vast een (financieel) doel in uw leven. Misschien wilt u eerder stoppen met werken of u wilt  uw kinderen helpen met de eerste aankoop van hun huis. Waarschijnlijk zet u daar geld voor opzij. Maar, met sparen alleen haalt u uw doel waarschijnlijk niet. Hoe dat kan?

Lees verder

Dubbel beloond worden voor uw goede voornemens?

Het jaar is weer begonnen. De tijd van goede voornemens. We gaan stoppen met roken, minder drinken en letten op onze beweging.

Lees verder

Zó regelt u een financieel betere “oude dag”

Iedereen moet steeds meer voor zichzelf zorgen want de overheid trekt zich als verzorgingsstaat steeds verder terug. Dus, wordt nu van u verwacht uw zaken zelf te regelen. Bijvoorbeeld de studieschuld, eerste woning van de kinderen én uw eigen pensioen. Bij dat laatste helpt de overheid toch nog een handje.

Lees verder

Financiële gezondheid van je werknemers

Zorg over je financiën levert stress op, meer stress leidt tot uitval en ziekteverzuim. De werkgever heeft er dus baat bij om financiële onzekerheid weg te nemen bij de werknemer. PUUR Advies helpt de werkgever hier graag bij.

Lees verder

Studerend kind.... kan ik dat wel betalen?

Uw kind gaat studeren. Voor sommigen ligt de studie te ver om elke dag heen en weer te reizen, dus moet een kamer worden gezocht.

Lees verder

De gouden tip om succesvoller te beleggen

Hoe zorgen we samen dat u het rendement haalt dat u nodig heeft? Wat is een gouden tip om te zorgen dat u minder last heeft van beursdalingen?

Lees verder

Korte termijn crisis, lange termijn kansen

In het voorjaar van 2020 staat de wereld stil.

Lees verder