Blogs by Barbara

Korte termijn crisis, lange termijn kansen

In het voorjaar van 2020 staat de wereld stil.

Verschillende maatregelen worden  genomen om de verspreiding van het coronavirus in te dammen en dat heeft enorm veel gevolgen. Het heeft impact op ons dagelijkse leven, maar ook op de economie. De flinke beursdaling is u vast niet onopgemerkt gebleven. Inmiddels is de beurs weer voor een deel hersteld, maar het is onvermijdelijk dat we in de toekomst weer met een daling te maken krijgen. Wat kunnen we van deze coronacrisis leren, zodat we van een volgende beursdaling misschien zelfs kunnen profiteren?

Waar hebben we dit eerder gezien?
Kijkt u eens naar de schets hieronder. Voor de lezers van dit blog staat 9/11 waarschijnlijk op het netvlies gebrand. Ook u weet vast nog waar u was toen u voor het eerst over de aanslag hoorde. Net zoals de andere gebeurtenissen in de schets, had 9/11 grote gevolgen. Mensen durfden niet meer te vliegen, maatregelen bij de douane werden flink aangescherpt én de beurs zakte met -13,1%. Gelukkig duurde het enkel 41 dagen tot dit hersteld was. Beleggers die hun aandelen behielden waren na een dikke maand weer ‘terug bij af’. Hun enige ‘blijvende schade’ is dat ze nu altijd bij hun handbagage de shampoo, tandpasta en deo in een hersluitbare plastic zak moeten meenemen.

Ik vraag me af wat de blijvende aanpassingen gaan zijn vanuit deze coronacrisis. Zullen we elkaar nu voor altijd blijven begroeten met een beleefd knikje of een ‘elbow bump’?

Wat kunnen we hiervan leren?
Zoals ik al stelde in het begin van dit blog: het is onvermijdelijk dat de beurs nog eens gaat dalen. Laten we in ieder geval het volgende oppikken van deze corona-situatie:

  • Dalingen (en stijgingen) horen bij beleggen. Kijkt u maar naar de schets.
  • U kunt profiteren van een beursdaling.
  • U kunt onrust wegnemen door uzelf rationele vragen te stellen.

Profiteren van een beursdaling

Een van de belangrijkste beurswijsheden is: “Laag kopen, hoog verkopen”. Tijdens de coronacrisis zakte de beurs met 30,8%. Heeft u een spaarbuffer en kon u op dat moment nog wat missen? Dan was dat een mooi moment geweest om aandelen bij te kopen. U koopt ze als het ware in de uitverkoop.

Wat is dan een goed moment om bij te kopen?
Deze vraag krijg ik vaak. Klanten vragen me ook of ik weet of de beurs zijn laagste punt al heeft bereikt. En dat is het nu juist. Niemand weet wanneer het laagste punt bereikt is. Ook ik kan helaas geen voorspellingen doen. Wat ik wél weet is dat als de beurs bijvoorbeeld met 10% zakt, dat de aandelen 10% goedkoper zijn. Heeft u een overschot in uw spaarbuffer? Kunt u dat geld missen? Dan is dat een mooi moment om eenmalig wat geld bij te storten. En ja, de beurs zou nog verder kunnen zakken. Maar voor hetzelfde geld (bewuste woordspeling) was dat wel het laagste punt.

Nóg beter is om periodiek te beleggen. Dan legt u maandelijks geld in en profiteert u automatisch van de ‘koopjes’. Neem contact met mij op om dit in te regelen.

Onrust wegnemen

Veel klanten zagen deze beursdaling als kans en stortten juist geld bij. Enkele klanten werden ongerust en wilden hun aandelen juist verkopen. Die onrust is bijna altijd onterecht. Wilt u bij een volgende beursdaling bepalen of u uw beleggingen moet verkopen? Beantwoord dan de volgende vragen:

  • Bent u of is uw partner ontslagen?
  • Moet u uw huis gedwongen verkopen?
  • Daalt uw inkomen?
  • Heeft u veel geld nodig voor onverwachte uitgaven?
  • Is uw doelstelling in de toekomst veranderd?

Als al uw antwoorden “Nee” zijn, dan is het verstandig om uw beleggingen niet te verkopen. Er is blijkbaar niks in uw persoonlijke situatie veranderd waar u plots geld van uw beleggingsrekening voor nodig heeft. Onthoud: u heeft een lange termijn-doel.

Belangrijk is in ieder geval dat u contact met mij opneemt. Wilt u bijstorten? Bent u bezorgd bij een beursdaling? Bel me! Samen kijken we of u nog op koers ligt of dat we de koers moeten wijzigen om uw doel te halen.

Vul je pensioengat met een lijfrente

Er is goed nieuws voor iedereen die zijn of haar pensioen serieus neemt. Met de nieuwe Wet Toekomst Pensioen is er namelijk een aantal veranderingen doorgevoerd waardoor je extra pensioen kunt opbouwen via een lijfrente. Een lijfrente is dé manier om persoonlijk vermogen op te bouwen voor je pensioen.

Lees verder

De nieuwe hypotheekregels van 2024

In 2024 zet de hypotheekwereld in Nederland vol in op verduurzaming. Dankzij nieuwe regels kun je als huizenkoper een hogere hypotheek krijgen als je voor een energiezuinige woning gaat. Duurzaamheid wordt steeds belangrijker, zowel in de kopers als in de verkopersmarkt.

Super interessant dus om nu eens goed te kijken wat dit betekent voor jouw hypotheekkansen maar ook in een breder kader van financiële planning. Wat betekent investeren nu voor je financiële positie van later?

Lees verder

De nieuwe pensioenwet. Hoe nu verder?

Een nieuw pensioenstelsel komt eraan. Dat klinkt als taaie koek, niet? De afgelopen tijd is deze nieuwe wet, de Wet Toekomst Pensioenen, een veelbesproken onderwerp. Met deze nieuwe wet gaan er zaken veranderen rondom onze pensioenen. Geen zorgen, ik zorg ervoor dat je begrijpt wat er precies gaat veranderen en waarom het belangrijk is om dat te weten.

Lees verder

Alles wat je weten wil over beleggen

Steeds meer mensen zijn zich bewust dat beleggen echt noodzakelijk is. Naast de hoge inflatie, lage rente en de terugtrekkende overheid moet jij zelf meer regelen. Daarom openen steeds meer mensen een beleggingsrekening bij mij als adviseur. Omdat ik het belangrijk vind dat mijn klanten snappen waar ze aan beginnen, leg ik hieronder een aantal belangrijke begrippen uit die terugkomen als je gaat beleggen.

Lees verder

3 manieren om als vrouw je pensioen te verbeteren

Waar een man €100,- verdient, ontvangt een vrouw €60,-. Oneerlijk? In een onderzoek van het CBS las ik dat vrouwen in Nederland veel minder pensioen krijgen dan mannen. Het verschil is gemiddeld 40% en dat triggerde mij om dit blog te schrijven.

Lees verder

Als familie zorgen voor financiële rust

Een goed pensioen, een eigen huis en financiële ruimte om eigen keuzes te maken. Jarenlang was dit mogelijk. We hadden het goed voor elkaar in Nederland. We hadden genoeg mensen die belasting betaalden zodat we voldoende geld binnenkregen voor onze mooie verzorgingsstaat. Dit betekende dat we schuldenvrij konden studeren, onze oude dag geregeld werd en dat de verzorgingshuizen van hoge kwaliteit waren.

Lees verder

Alles wat je aandacht geeft groeit!

Het blijft voor veel mensen een abstract begrip: pensioen. Vaak hoor ik dat mensen het associëren met oude, slecht ter been zijnde mensen die alleen nog maar achter de geraniums kunnen zitten. Niets is minder waar. Gemiddeld genomen heeft de Nederlander vanaf de pensioendatum nog heel wat jaren in goede gezondheid voor zich.

Lees verder

De beurzen dalen. Wat moet je doen?

Als je belegginsdoel nog haalbaar is, dan weet je dat je niets moet doen tijdens een beursdaling. Dit soort periodes horen erbij. Beleggen doe je voor de lange termijn en als je beleggingsportefeuille daalt, maakt dat vaak niets uit. Geld dat je op korte termijn nodig hebt, staat rustig op je spaarrekening.

Lees verder

Beleggen in oorlogstijd

Het is je vast niet ontgaan dat Rusland Oekraïne is binnengevallen. De Russische president Poetin heeft inmiddels de afvallige gebieden in Oekraïne erkend en stuurt nu aan op demilitarisatie van het land. Het Westen heeft al gereageerd met sancties en er zullen nog zwaardere maatregelen volgen. Deze feiten zorgen voor onrust en dit zien we direct terug op de beurs.

Lees verder

Waarom een vermogensbeheerder in dienst nemen?

Mijn rol als uw onafhankelijk financieel planner is samen met u de beste financiële beslissingen nemen. Per persoon zijn deze beslissingen anders. En dat is logisch, want uw leven is anders dan die van uw buren, vrienden of familie.

Lees verder

Uw brein weerhoudt een goed pensioen

Waar denkt u aan bij het woord ‘pensioen’? Misschien schieten de plaatjes van tropische stranden, fietstochten of lekker uitslapen door uw hoofd, maar de kans is groter dat u denkt aan ziekte, verlies of andere treurige zaken. Het blijkt namelijk dat veel mensen pensioen koppelen aan negatieve zaken. Logisch dus dat u niet met veel plezier begint aan het opbouwen van vermogen voor later.

Lees verder

Waarom vrouwen betere beleggers zijn

Misschien kent u het spel ‘deal or no deal’. Hierin krijgt een kandidaat de mogelijkheid koffertjes met geld te openen. De ‘bank’ biedt telkens een bedrag voor de resterende koffers en stelt de vraag: ‘deal or no deal?’.

Lees verder

Deze beleggingsblunders maakten anderen

U heeft vast een (financieel) doel in uw leven. Misschien wilt u eerder stoppen met werken of u wilt  uw kinderen helpen met de eerste aankoop van hun huis. Waarschijnlijk zet u daar geld voor opzij. Maar, met sparen alleen haalt u uw doel waarschijnlijk niet. Hoe dat kan?

Lees verder

Dubbel beloond worden voor uw goede voornemens?

Het jaar is weer begonnen. De tijd van goede voornemens. We gaan stoppen met roken, minder drinken en letten op onze beweging.

Lees verder

Zó regelt u een financieel betere “oude dag”

Iedereen moet steeds meer voor zichzelf zorgen want de overheid trekt zich als verzorgingsstaat steeds verder terug. Dus, wordt nu van u verwacht uw zaken zelf te regelen. Bijvoorbeeld de studieschuld, eerste woning van de kinderen én uw eigen pensioen. Bij dat laatste helpt de overheid toch nog een handje.

Lees verder

Financiële gezondheid van je werknemers

Zorg over je financiën levert stress op, meer stress leidt tot uitval en ziekteverzuim. De werkgever heeft er dus baat bij om financiële onzekerheid weg te nemen bij de werknemer. PUUR Advies helpt de werkgever hier graag bij.

Lees verder

Studerend kind.... kan ik dat wel betalen?

Uw kind gaat studeren. Voor sommigen ligt de studie te ver om elke dag heen en weer te reizen, dus moet een kamer worden gezocht.

Lees verder

De gouden tip om succesvoller te beleggen

Hoe zorgen we samen dat u het rendement haalt dat u nodig heeft? Wat is een gouden tip om te zorgen dat u minder last heeft van beursdalingen?

Lees verder