Blogs by Barbara

Alles wat je weten wil over beleggen

Steeds meer mensen zijn zich bewust dat beleggen echt noodzakelijk is. Naast de hoge inflatie, lage rente en de terugtrekkende overheid moet jij zelf meer regelen. Daarom openen steeds meer mensen een beleggingsrekening bij mij als adviseur. Omdat ik het belangrijk vind dat mijn klanten snappen waar ze aan beginnen, leg ik hieronder een aantal belangrijke begrippen uit die terugkomen als je gaat beleggen.

Wat is beleggen?
Beleggen is meedoen aan de economie. Door geld ter beschikking te stellen verwacht je te profiteren van de economische ontwikkelingen. Dit is gebaseerd op ons economische systeem: het kapitalisme. Hier kun je van alles van vinden, maar in de basis werkt het goed. In dat systeem word je namelijk beloond voor je werk (salaris), je goede idee (patent, royalty’s) en je investering (rendement). Als dit niet meer zo zou zijn, dan zijn er geen efficiënte werknemers, geen innovatie en geen investeringen in bedrijven en de overheid. Door mee te doen aan de economie kun je jouw vermogen mee laten groeien.

Wat is rendement?
Dit is de vergoeding voor het risico dat je loopt. Hoe groter het rendement, hoe hoger het risico. Helaas is er geen heilige graal waardoor je met heel weinig risico veel rendement krijgt. Verwacht dit ook niet en wat als iemand je vertelt dat het wel kan? Snel doorlopen, want het is niet mogelijk. Om een goed rendement te realiseren moet je dus risico accepteren en de tijd nemen. Ook is spreiding van je risico van belang. Spreiden betekent onder andere dat de beleggingen verdeeld worden over verschillende landen en sectoren. Zo loop je minder risico en worden deze ingeperkt.

Wat is risico?
De beleggingsdefinitie is: de beweging rondom het verwachte gemiddelde rendement. Concreter betekent dat: hoe groter het risico, hoe meer winst in een goed jaar en hoe meer verlies in een slecht jaar. Vaak ervaren mensen risico vooral als de kans op een verlies. Het echte risico dat ik zie, is dat je in de toekomst niet genoeg koopkracht hebt om een fijn leven te leiden. Daarom is het enorm belangrijk te kijken op de lange termijn naar je mogelijke opbrengst en niet naar die van de korte termijn.

Wat zijn aandelen?
Je wordt eigenaar van een bedrijf zodra je aandeelhouder bent. Dit betekent dat je vaak mee mag praten en stemmen over de koers van het bedrijf. Je profiteert als aandeelhouder van de winsten die uitgekeerd worden. Dit heet dividend. Daarnaast worden je aandelen meer waard als het bedrijf groeit door innovatie of een stijgende winstmarges. Hier zijn grote rendementen te behalen, maar let op: als het bedrijf failliet gaat, ben je als aandeelhouder je geld kwijt.

Wat zijn obligaties?
Je leent geld uit aan een bedrijf of de overheid. Aan het einde van de looptijd krijg je het geld weer terug. Tussentijds ontvang je rente en dit noemen we de coupon. De hoogte van de rente hangt af van de looptijd van de obligatie. Hoe langer je niet over je geld kunt beschikken, hoe hoger de rente is die je wilt ontvangen. Ook de kredietwaardigheid is van belang. Zo heeft de Nederlandse overheid een ‘AAA-status’. Dit is de hoogste waardering en betekent dat Nederland altijd aan de betalingsverplichtingen heeft voldaan. Dus is je risico als belegger laag, dus ontvang je minder rente. Bij de meeste bedrijven is de kredietwaardigheid lager en ontvang je meer rente. Dit geldt ook voor bepaalde landen. Natuurlijk is de huidige rente ook van belang om te bepalen hoeveel je gaat ontvangen.

Wat is lange termijn?
Hoe meer risico je neemt, hoe meer tijd je nodig hebt om een gemiddeld goed rendement te behalen. Zie het maar als een schommel. Hoe harder je schommelt (risico), hoe langer het duurt voordat je stil hangt. Beleg je alleen in aandelen? Dan is een minimale looptijd van 12 jaar nodig als je start. Hoe minder aandelen, hoe korter de looptijd mag zijn. Maar korter dan vijf jaar vind ik niet verstandig om te gaan beleggen.

Wat is spreiding?
Een van de eerste lessen die ik leerde over beleggen was dat spreiding belangrijk is. De reden heeft alles te maken met het verkleinen van je risico. Stel je voor dat je belegt in een bedrijf en dat krijgt financiële problemen en gaat failliet. Als aandeelhouder ben je dan al je geld kwijt. Beleg je in twee bedrijven dan heb je nog de helft over en beleg je in 1000 bedrijven dan valt het faillissement je niet op. Onderzoek laat zien dat te specifiek beleggen een verkeerde risico-rendementsverhouding geeft. Je krijgt te weinig rendement voor het gelopen risico. Dat wil je natuurlijk niet. Spreiden doe je dus door veel verschillende aandelen en obligaties op te nemen in de portefeuille en ook door meerdere regio’s en sectoren terug te laten komen.

Samen beleggen zorgt voor een hoger rendement!
Je kunt ervoor kiezen om zelf te beleggen, maar onderzoek van onder andere de Morningstar, Russel Investments en Vanguard laat iets interessants zien. Namelijk dat samen beleggen met een financieel adviseur en een vermogensbeheerder 2 tot 4% meer rendement oplevert ten opzichte van mensen die zonder begeleiding beleggen.

Wil je meer weten over beleggen of benieuwd hoe beleggen in jouw financiële situatie past? Maak een afspraak voor een persoonlijk vermogensplan, ik help je graag.

Vul je pensioengat met een lijfrente

Er is goed nieuws voor iedereen die zijn of haar pensioen serieus neemt. Met de nieuwe Wet Toekomst Pensioen is er namelijk een aantal veranderingen doorgevoerd waardoor je extra pensioen kunt opbouwen via een lijfrente. Een lijfrente is dé manier om persoonlijk vermogen op te bouwen voor je pensioen.

Lees verder

De nieuwe hypotheekregels van 2024

In 2024 zet de hypotheekwereld in Nederland vol in op verduurzaming. Dankzij nieuwe regels kun je als huizenkoper een hogere hypotheek krijgen als je voor een energiezuinige woning gaat. Duurzaamheid wordt steeds belangrijker, zowel in de kopers als in de verkopersmarkt.

Super interessant dus om nu eens goed te kijken wat dit betekent voor jouw hypotheekkansen maar ook in een breder kader van financiële planning. Wat betekent investeren nu voor je financiële positie van later?

Lees verder

De nieuwe pensioenwet. Hoe nu verder?

Een nieuw pensioenstelsel komt eraan. Dat klinkt als taaie koek, niet? De afgelopen tijd is deze nieuwe wet, de Wet Toekomst Pensioenen, een veelbesproken onderwerp. Met deze nieuwe wet gaan er zaken veranderen rondom onze pensioenen. Geen zorgen, ik zorg ervoor dat je begrijpt wat er precies gaat veranderen en waarom het belangrijk is om dat te weten.

Lees verder

3 manieren om als vrouw je pensioen te verbeteren

Waar een man €100,- verdient, ontvangt een vrouw €60,-. Oneerlijk? In een onderzoek van het CBS las ik dat vrouwen in Nederland veel minder pensioen krijgen dan mannen. Het verschil is gemiddeld 40% en dat triggerde mij om dit blog te schrijven.

Lees verder

Als familie zorgen voor financiële rust

Een goed pensioen, een eigen huis en financiële ruimte om eigen keuzes te maken. Jarenlang was dit mogelijk. We hadden het goed voor elkaar in Nederland. We hadden genoeg mensen die belasting betaalden zodat we voldoende geld binnenkregen voor onze mooie verzorgingsstaat. Dit betekende dat we schuldenvrij konden studeren, onze oude dag geregeld werd en dat de verzorgingshuizen van hoge kwaliteit waren.

Lees verder

Alles wat je aandacht geeft groeit!

Het blijft voor veel mensen een abstract begrip: pensioen. Vaak hoor ik dat mensen het associëren met oude, slecht ter been zijnde mensen die alleen nog maar achter de geraniums kunnen zitten. Niets is minder waar. Gemiddeld genomen heeft de Nederlander vanaf de pensioendatum nog heel wat jaren in goede gezondheid voor zich.

Lees verder

De beurzen dalen. Wat moet je doen?

Als je belegginsdoel nog haalbaar is, dan weet je dat je niets moet doen tijdens een beursdaling. Dit soort periodes horen erbij. Beleggen doe je voor de lange termijn en als je beleggingsportefeuille daalt, maakt dat vaak niets uit. Geld dat je op korte termijn nodig hebt, staat rustig op je spaarrekening.

Lees verder

Beleggen in oorlogstijd

Het is je vast niet ontgaan dat Rusland Oekraïne is binnengevallen. De Russische president Poetin heeft inmiddels de afvallige gebieden in Oekraïne erkend en stuurt nu aan op demilitarisatie van het land. Het Westen heeft al gereageerd met sancties en er zullen nog zwaardere maatregelen volgen. Deze feiten zorgen voor onrust en dit zien we direct terug op de beurs.

Lees verder

Waarom een vermogensbeheerder in dienst nemen?

Mijn rol als uw onafhankelijk financieel planner is samen met u de beste financiële beslissingen nemen. Per persoon zijn deze beslissingen anders. En dat is logisch, want uw leven is anders dan die van uw buren, vrienden of familie.

Lees verder

Uw brein weerhoudt een goed pensioen

Waar denkt u aan bij het woord ‘pensioen’? Misschien schieten de plaatjes van tropische stranden, fietstochten of lekker uitslapen door uw hoofd, maar de kans is groter dat u denkt aan ziekte, verlies of andere treurige zaken. Het blijkt namelijk dat veel mensen pensioen koppelen aan negatieve zaken. Logisch dus dat u niet met veel plezier begint aan het opbouwen van vermogen voor later.

Lees verder

Waarom vrouwen betere beleggers zijn

Misschien kent u het spel ‘deal or no deal’. Hierin krijgt een kandidaat de mogelijkheid koffertjes met geld te openen. De ‘bank’ biedt telkens een bedrag voor de resterende koffers en stelt de vraag: ‘deal or no deal?’.

Lees verder

Deze beleggingsblunders maakten anderen

U heeft vast een (financieel) doel in uw leven. Misschien wilt u eerder stoppen met werken of u wilt  uw kinderen helpen met de eerste aankoop van hun huis. Waarschijnlijk zet u daar geld voor opzij. Maar, met sparen alleen haalt u uw doel waarschijnlijk niet. Hoe dat kan?

Lees verder

Dubbel beloond worden voor uw goede voornemens?

Het jaar is weer begonnen. De tijd van goede voornemens. We gaan stoppen met roken, minder drinken en letten op onze beweging.

Lees verder

Zó regelt u een financieel betere “oude dag”

Iedereen moet steeds meer voor zichzelf zorgen want de overheid trekt zich als verzorgingsstaat steeds verder terug. Dus, wordt nu van u verwacht uw zaken zelf te regelen. Bijvoorbeeld de studieschuld, eerste woning van de kinderen én uw eigen pensioen. Bij dat laatste helpt de overheid toch nog een handje.

Lees verder

Financiële gezondheid van je werknemers

Zorg over je financiën levert stress op, meer stress leidt tot uitval en ziekteverzuim. De werkgever heeft er dus baat bij om financiële onzekerheid weg te nemen bij de werknemer. PUUR Advies helpt de werkgever hier graag bij.

Lees verder

Studerend kind.... kan ik dat wel betalen?

Uw kind gaat studeren. Voor sommigen ligt de studie te ver om elke dag heen en weer te reizen, dus moet een kamer worden gezocht.

Lees verder

De gouden tip om succesvoller te beleggen

Hoe zorgen we samen dat u het rendement haalt dat u nodig heeft? Wat is een gouden tip om te zorgen dat u minder last heeft van beursdalingen?

Lees verder

Korte termijn crisis, lange termijn kansen

In het voorjaar van 2020 staat de wereld stil.

Lees verder